Kalendarium

Här hittar du alla aktiviteter som vi har inplanerade för tillfället. Ibland kan nya dyka upp med kort varsel, så titta in här ofta för att inte missa något :-)

Lördag1OktoberKl 13:00
Jätten från havet av Jöns Mellgren, Natur och Kultur

Sagoläsning med Jöns Mellgren

Jöns läser ur sin bilderbok Jätten från havet.

"Isabella plockar varsamt upp den lilla figuren. Den är varm som en nybakad vetebulle mot hennes handflator. Hon lägger örat mot dess mage. Det hörs ett svagt tickande därinifrån, och därefter ett dovt brummande ljud. Den sätter sig upp och blinkar ett par gånger i solljuset."

Föräldralösa Isabella och lerfiguren Oleg blir vänner. Men Oleg växer sig allt större och när de kommer till staden blir människorna rädda. Ingen lyssnar på Isabella och Oleg tillfångatas och sätts i bur. Isabella får hanka sig fram ensam bland stadens sopor. Oleg är stor och stark nog att rädda andra, men vem räddar Oleg om inte Isabella vågar?

Jöns Mellgren är författare, filmare och illustratör. Han debuterade på Natur & Kultur 1999 med bilderboken Djungelnatt. 2009 utkom Mustafa och stormen, 2010 Rufus i underjorden och 2013 Sigrid och Natten som 2014 placerades på Huffington Posts lista över årets bästa bilderböcker. Radioversionen av Mustafa och stormen nominerades till Ikarospriset för bästa dramaproduktion. 2017 kommer en animerad kortfilm baserad på Sigrid och Natten.

Lördag8OktoberKl 13:00
Badbaljan av Per Gustvsson, Natur och Kultur

Per Gustavsson läser

Per Gustavsson läser Badbaljan. En historia om allting.

"Lotten badar i badbaljan. Det är härligt. Tänk om det inte fanns vatten! Då skulle det inte finnas något liv, säger pappa. Och Lotten har hört om planeterna. Och hon vet att djuren krälade upp på land sen, det berättar hon för pappa. Och så kom rovdjuren och pansarhajen som åt med jättestora tuggor fast man inte får det.

Det fanns jätteknasiga djur på den tiden, till exempel en katt som såg ut som en tiger fast som bara åt frukt."

Små barn ställer stora frågor. Här finns några svar i ett samtal mellan en liten flicka och hennes pappa. Tillsammans berättar de om hur allt kom till.

Per Gustavsson (1962) är uppvuxen i värmländska Arvika och bor numera i Stockholm. Han har gjort en rad bilderböcker till både andras och egna texter. Han illustrerar även till läromedel, tidningar och serier. På Natur & Kultur har han bland annat skrivit och illustrerat de populära böckerna om Prinsen samt böckerna om den egensinniga och frimodiga Prinsessan. Böckerna om Prinsessan har sålt i 150 000 exemplar och finns utgivna i alla de nordiska länderna. Sedan 2012 sitter Per på stol nr 1 i Svenska Barnboksakademin.

För Skuggsidan mottog han 2014 Elsa Beskow-plaketten - ett pris som tilldelas den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn.

Lördag15OktoberKl 13:00
Livet är nu av otta Olsson, Charlotte Ramel och Jojje Wadenius, Bonnier Carlsen

Spelning med Jojje Wadenius och högläsning med Lotta Olsson

Lotta Olsson, Charlotte Ramel och Jojje Wadenius möts i en poesi-musikbok med CD-skiva.

Livet är nu är ett unikt allkonstverk med 30 fristående dikter som binds samman av illustrationerna om en familjs vardag. Charlotte Ramels mjuka och inkännande bilder berättar om en mamma, pappa, tre barn och en katt. Lotta Olssons texter består av en härlig blandning av nyskrivet material samt tidigare utgivna favoriter. Jojje Wadenius har tonsatt tio av dikterna och sjungit in dem på CD-skivan som ingår i boken. Lugn musik varvas med lite jazzigare.

Med Livet är nu skapar Olsson, Wadenius och Ramel en ny klassiker inom barnpoesi-musiken. Läs, titta och sjung tillsammans hela familjen!

Hjälp att hålla koll

Vill du få information om våra aktiviteter via e-post? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.