Kalendarium

Här hittar du alla aktiviteter som vi har inplanerade för tillfället. Ibland kan nya dyka upp med kort varsel, så titta in här ofta för att inte missa något :-)

Om du vill få en idé om vad det kan innebära, titta i vår gästbok där du hittar alla evenemang som vi har haft genom åren.

Lördag10OktoberKl 13:00
Vem är stor? av Stina Wirsén, Bonnier Carlsen

Bokslukaren fyller 8 år!

Sagoläsning med saft och bullar!

Stina Wirsén läser sin nyutkomna bilderbok Vem är stor?

"Titta! En Nalle som brukade vara liten men som nu har blivit stor. Och en Katt som har vuxit jättemycket och fått hår under armarna. Finns det fler? Ja, där är en lång Fågel och en Kanin med skägg. Och en Nallegris med polismössa! Men vilka är de där pyttiga som klänger på Nalles arm? Aha, det är ju Knalle och Gnisen - två nya små att lära känna. Och vilken tur att det finns så många stora nu, för de vet ju precis hur man ska göra med allt och bråkar inte alls ... eller?"

När Stina Wirséns älskade serie fyller tio år tar en yngre generation Vem-djur vid och skapar nya berättelser. Det här är böcker med stora och små vardagsnära ämnen att läsa och prata om tillsammans.

Lördag17OktoberKl 13:00
Barnmat - från mos till att äta själv av Johanna Westman, Rabén och Sjögren

Matlagning i caféet

Johanna Westman lagar barnmat ur Barnmat - från mos till att äta själv.

2007 kom Första och Andra Mosboken, och böckerna har sen dess frälst tiotusentals föräldrar och barn. Nu är det dags för en ny barnmatsbibel signerad Johanna Westman. De bästa och godaste recepten från Mosboken och Första Måltidsboken är samlade här.

Det finns frukost- och mellanmålstips: Välling, övernattningsgröt, drottningkompott, yoghurt med swirl och blåbärspannkakor, till exempel. Det finns grönsaker i alla former, och framför allt mosade och/eller plockvänliga. Recept på smakportioner på potatis, ärtor, majs, palsternacka och blomkål, rotselleri och grönkål och mycket mer.

Här hittar du också de allra godaste och enklaste tipsen för en mer lättpusslad vardag. Dinkelplättar, palsternackssoppa, italiensk fiskgryta, enplåtskyckling, ugnsrostad sötpotatis, fiskbullar med gräddig sås och burro pomodoro, bland mycket annat!

Lördag24OktoberKl 14:00
Ska vi va? med Teater Tre

Teaterbesök

Teater Tre ger ett smakprov från föreställningen Ska vi va? Baserad på Pija Lindenbaums bilderbok.

"- Hej ska vi va? frågar Berit. Vet du, jag kan visa dej djur
som bor under en sten.
Det där hittar hon bara på, tänker Flisan.
Och så har hon galonisar fast det inte regnar."

I den enkla frågan Ska vi va? ryms allt möjligt. Maktobalans, kreativitet och längtan. Berit och Flisan möts och skiljs åt, inomhus och utomhus, allt till tonerna av Benny Anderssons musik. Flisan vill vara själv, men Berit kommer tillbaka flera gånger. Till slut är det plötsligt Flisan som vill vara och då har rollerna skiftat.

Relationsdramat för barn mellan 4 och 8 år ställer frågor om vänskap, olikheter och rätten att vara för sig själv. Hur många känslor kan rymmas i de tre orden Ska vi va?

Läs mer på teatertre.se.

Lördag14NovemberKl 13:00
Doris drar av Pija Lindenbaum, Lilla Piratförlaget

Författarbesök

Pija Lindenbaum läser sin nya bilderbok Doris drar.

"Doris sitter i sandlådan och bygger en väg. "Kom med en gång", ropar mamma, men Doris har inte gjort färdigt. Familjen ska på kalas och kalaskläder ska på. Doris vill inte om hon måste ha klänningen. Och varför får den där Egon strössla tårtan?
Doris bestämmer sig för att dra. Hon drar över bergen, till andra länder. Till ett ställe hon inte vet, där man får ha vilka kläder man vill. Över berg och djupa dalar, ända tills hon kommer fram till det äckliga diket."

Doris drar är en mångbottnad bilderbok om kampen att få bestämma själv, trots att man är liten. Hur barns stora känslor lätt blir förminskade. Och ilskan som väcks när man inte känner sig sedd eller tagen på allvar!

Hjälp att hålla koll

Vill du få information om våra aktiviteter via e-post? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.